Etalagebenen is een vervelende aandoening waardoor het dagelijks leven sterk wordt beïnvloed. Gelukkig zijn er een aantal zaken waardoor etalagebenen uw leven minder beïnvloeden. Wij leggen u graag meer uit over de symptomen, oorzaken en oplossingen.

Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is een vaatziekte in de benen. De slagaderen zijn vernauwd waardoor er minder zuurstofrijkbloed naar de beenspieren vloeit. Etalagebenen (claudicatio intermittens) komen in Nederland bij 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar voor.

Symptomen van etalagebenen

Tijdens het lopen bereikt te weinig zuurstofrijk bloed de benen waardoor u pijn, krampen of een dof en moe gevoel in uw benen krijgt. Als u even pauze neemt kunnen uw spieren tot rust komen en verdwijnen de klachten. Sneller lopen of een helling oplopen is extra inspannend. U krijgt dan sneller klachten. Ook in de kou kunt u eerder last ervaren doordat de bloedvaten dan vernauwen.

Oorzaak

Naarmate we ouder worden vernauwen de slagaderen. Dit proces wordt ingezet rond ons 20ste levensjaar. Dit proces wordt versneld door slechte voeding, roken, te weinig beweging en een erfelijke aanleg.

De wand van de slagaderen is bij jonge mensen elastisch. Met de jaren worden de wanden dikker en stugger en kan de binnenkant gaan verkalken. Mensen met een ongezond levenspatroon hebben vaker en sneller last van etalagebenen.

Vernauwing van de slagaders komt niet alleen voor in de benen. Het kan ook voorkomen op andere plekken in het lichaam, zoals:

  • bij een kransslagader van het hart. Dit kan leiden tot een hartinfarct.
  • bij een slagader die naar de hersenen loopt. Dit kan leiden tot een beroerte.

Oplossingen etalagebenen

U kunt veel doen om de klachten door slagadervernauwing te verminderen en de verergering van deze vaatziekte te voorkomen:

  • Stoppen met roken

Roken zorgt ervoor dat de wand minder elastisch wordt en bovendien verkalkt. Hierdoor wordt de slagader nauwer en neemt de kans op etalagebenen toe.

  • Meer wandelen

Door meer te gaan wandelen neemt de bloedstroom in de kleinere vaten toe. Zo omzeilt het bloed vernauwde vaten en worden uw benen voorzien van genoeg bloed.

  • Gezonde voeding

Met gezonde voeding bedoelen we het eten van minder verzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterol waardoor bloed minder makkelijk door de vaten stroomt. Eet daarom producten met onverzadigde vetten.

  • Looptraining onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeut

Onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut van het Chronisch Netwerk kunnen de klachten worden verlicht en het herstelproces worden versneld. Met onze looptrainingen leren we u een goede houding aan waardoor u minder pijnklachten voelt en u steeds grotere afstanden kunt lopen. Daarnaast geven we oefeningen mee waar u thuis mee aan de slag kunt.

Zorgverzekering gesuperviseerde looptherapie etalagebenen

Fysiotherapie voor etalagebenen wordt vanuit de basisverzekering tot 37 behandelingen vergoed. Samen met u bepalen we de behandeldoelen en periode.

Looptrainingen bij Fysiotherapie Muda in Langedijk, Heerhugowaard en omstreken

Fysiotherapie Muda is aangesloten bij ClaudicationNet / Chronisch Zorgnet en mag daardoor het looptraject aanbieden. Wilt u het looptraject bij ons volgen of heeft u vragen? Neem contact met ons op! We helpen u graag.

Contact

Wilt u graag een intake gesprek om snel van uw klachten af te komen?

Geef dan uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.