Ongeveer 3% van de ongeboren kinderen liggen aan het eind van de zwangerschap in stuitligging en 0,5% in dwarsligging. Hier is meestal geen oorzaak voor. Wel komt een stuit- en dwarsligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, bij een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder. Tachtig procent daarvan bevalt door middel van een keizersnede. Reden genoeg dus om in actie te komen wanneer de mogelijkheden er nog zijn. Tijdens een consult zullen we de baby in stuitligging uitnodigen tot draaien.

stuitligging

Wat houdt een consult voor stuitligging of dwarsligging in?

Wanneer jullie je baby op een zachte en pijnvrije wijze willen uitnodigen tot draaien, is dit consult geschikt voor jullie! In 1,5 uur tijd leer ik jullie technieken, ademhalingsoefeningen en specifieke houdingen die ruimte kunnen creëren  in de baarmoeder en het bekken. Deze houdingen/oefeningen zijn vervolgens perfect om door te zetten in je dagelijks leven om zo de kans op draaien te vergroten.

Bij een consult kan ik bij jullie thuis komen of je komt samen met je partner naar de praktijk. Het is raadzaam dat jullie beide aanwezig zijn tijdens dit consult zodat jullie beide de adviezen, houdingen en technieken zonder mij voort kunnen zetten. Wanneer het consult bij jullie thuis is neem ik al het benodigde materiaal mee.

Wanneer starten met ruimte maken voor de baby in stuitligging of dwarsligging?

Het advies is om dit consult vanaf week 33 te volgen of wanneer geconstateerd is dat jullie kindje in stuit- of dwarsligging ligt. Zo is er voldoende ruimte en tijd tot uitnodigen van draaien van de baby zodra de baarmoeder, spieren, pezen en fascia ontspannen raken door de verschillende technieken. Weet dat je kindje altijd de positie aanneemt die voor hem of haar het minste weerstand biedt. Wanneer je meer ruimte in het bekken maakt zal de baby daar naar toe draaien met het hoofdje. Meer ruimte in het bekken is altijd prettig, ook voor baby’s die al in een hoofdligging liggen. Doordat je meer ontspanning en ruimte kan maken vergroot je de kans dat een uitwendige versie (draaiing) van je baby bij de gynaecoloog of getrainde verloskundige slaagt. Het landelijk gemiddeld dat de versie slaagt, ligt op 50% en bij sommige centra op 80%.

Over Sylvia Muda

Sinds 2006 begeleid ik zwangere in onze praktijk bij bekken, rug- en buikklachten. Wekelijks geven we ZwangerFit® lessen, wat na al die jaren nog steeds fantastisch is om te doen! De stuit- dwarsligging consulten zijn een nieuwe benadering om meer ruimte in het bekken te maken, waarbij ik mooie resultaten heb mogen terug horen van mijn cliënten.

Kosten

De kosten voor een stuit – dwarsligging consult zijn € 125,-

(deels vergoeding mogelijk uit je aanvullende verzekering, vraag naar de voorwaarden).

Reiskosten vanaf 20 km; X € 0,19.

Aanmelden voor een consult

Stuur een mailtje naar sylvia@fysiotherapiemuda.nl met daarin je naam, uitgerekende datum en naam van de verloskundige of gynaecoloog.

*Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.