Fysiotherapie bij stuitligging van je baby

Ongeveer 3% van de ongeboren kinderen liggen aan het eind van de zwangerschap in stuitligging en 0,5% in dwarsligging. Hier is meestal geen oorzaak voor. Wel komt een stuit- en dwarsligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, bij een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder. Tachtig procent daarvan bevalt door middel van een keizersnede. Reden genoeg dus om in actie te komen wanneer de mogelijkheden er nog zijn. Tijdens een consult zullen we de baby in stuitligging uitnodigen tot draaien.

Wanneer je je baby op een zachte en pijnvrije wijze wil uitnodigen tot draaien, is dit consult geschikt voor jou! In 1 uur tijd leer je technieken, ademhalingsoefeningen en specifieke houdingen die ruimte kunnen creëren in de baarmoeder en het bekken. Tijdens het vragengesprek en het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar factoren die van invloed kunnen zijn dat je kindje de stuithouding aanneemt. Met hands-on en hands-off technieken is het doel optimale ontspanning en ruimte te krijgen in je buik en bekkenbodemgebied. De houdingen/oefeningen zijn vervolgens perfect om door te zetten in je dagelijks leven om zo de kans op draaien te vergroten.

Wanneer starten met ruimte maken voor de baby in stuitligging of dwarsligging?

Het advies is om dit consult vanaf week 33 te volgen of wanneer geconstateerd is dat jullie kindje in stuit- of dwarsligging ligt. Zo is er voldoende ruimte en tijd tot uitnodigen van draaien van de baby zodra de baarmoeder, spieren, pezen en fascia ontspannen raken door de verschillende technieken. Weet dat je kindje altijd de positie aanneemt die voor hem of haar het minste weerstand biedt. Wanneer je meer ruimte in het bekken maakt zal de baby daar naar toe draaien met het hoofdje. Meer ruimte in het bekken is altijd prettig, ook voor baby’s die al in een hoofdligging liggen. Doordat je meer ontspanning en ruimte kan maken vergroot je de kans dat een uitwendige versie (draaiing) van je baby bij de gynaecoloog of getrainde verloskundige slaagt.

Voor meer informatie of aanmelden: sylvia@fysiotherapiemuda.nl of bel 0226-797940

ZWANGERFIT®

ZWANGERSCHAP KLACHTEN