Een CVA (Cerebro Vasculair Accident), een beroerte, betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Een beroerte kan een grote impact op uw leven hebben en ook lichamelijke problemen met zich mee brengen. De schade is heel verschillend, maar altijd ingrijpend. Bij onze CVA fysiotherapeut werkt u aan herstel van de lichamelijke gevolgen van een beroerte. Door intensief te oefenen krijgt u meer controle over uw lichaam en uw leven.

Wat is een beroerte (CVA)?

Bij een beroerte ontstaat een probleem in de bloedvaten van de hersenen, waarbij het hersenweefsel wordt beschadigd. In de meeste gevallen gebeurt het door een afsluiting van het bloedvat maar het kan ook door een bloeding ontstaan. De gevolgen van een beroerte verschillen van patiënt tot patiënt. Vooral de lichamelijke gevolgen zijn merkbaar. Het kan ervoor zorgen dat u problemen heeft met lopen, opstaan uit een stoel of moeite met sporten. Ook psychisch kan een beroerte veel impact hebben en ervoor zorgen dat u het vertrouwen in uw lichaam verliest. 80% van de patiënten met een CVA hebben last van vermoeidheid. Maar er zijn ook symptomen die anderen niet zomaar zien zoals balans, planning/ logistiek, logica, emoties en visuele problemen.

Wat is een TIA?

Een TIA wordt wel eens een kleine beroerte genoemd. De officiële omschrijving geeft aan dat alle symtomen binnen 24 uur weg moeten zijn, anders is het een CVA. De meeste symptomen van een TIA zijn binnen 20 minuten al weg. Vaak is een TIA een voorbode voor een CVA dus u moet altijd de dokter raadplegen als u een TIA verdenkt te hebben (gehad).

Directe actie

Als u denkt dat u een CVA of een TIA hebt gehad, bel dan 112. Een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm zijn de 3 signalen die het meest voorkomen bij een beroerte. Vaak komen deze symptomen voor als mensen wakker worden en wordt gedacht dat het door een slaaphouding komt. Herken je deze symptomen? Aarzel dan niet en bel 122. Des te sneller u de juiste behandeling krijgt des te beter de uitkomsten. In de ambulance krijgt u al direct de juiste zorg en ook in het ziekenhuis is de zorg rond een CVA/TIA goed geregeld. U kunt beter te vaak 112 bellen dan te weinig.

Behandeling van een beroerte

In principe wordt u met een beroerte direct opgenomen in een ziekenhuis. Meer dan de helft van deze patiënten herstelt voldoende om binnen een aantal dagen of weken weer naar huis te gaan. Een fysiotherapeut kan goed helpen bij het revalideren na een beroerte.

In Alkmaar en omgeving is een grote groep specialisten die samen werken om de CVA patiënten zo goed mogelijk te helpen. Ze zitten in een zorgketen samen met bijvoorbeeld Heliomare, verzorgingshuizen en eerstelijns instellingen. De zorg rond een CVA is vrijwel altijd multidisciplinair, dat wil zeggen dat meerdere soorten therapeuten en dokters betrokken zijn bij de zorg. Eerst zal de neuroloog uw zorg begeleiden, daarna de revalidatie arts. Uw contact persoon is een neurologisch verpleegkundige die u tot thuis aan toe begeleid. Mogelijke therapeuten zijn de ergotherapeut en de logopedist. De professionals in het ‘CVA Netwerk Alkmaar‘ hebben allemaal scholing gehad in behandelen van CVA. Ook Fysiotherapie Muda houdt deze training en kennis hoog. Bij Fysiotherapie Muda is o.a. Eduard Hoogeland (medeoprichter en voorzitter van het CVA Netwerk Alkmaar) gespecialiseerd in fysiotherapie na een beroerte. Hij heeft meerdere keren per jaar overleg met de andere therapeuten en krijgt verdiepende trainingen.

Fysiotherapie na een beroerte

Na een doorgemaakte CVA kan u moeite hebben met:

  • Zitten op een stoel qua balans
  • Lopen met of zonder hulpmiddelen
  • Opstaan uit de stoel en gaan lopen
  • Bewegen van uw arm en/ of been
  • Langer achter elkaar wandelen
  • U zelf wassen en aankleden

Door intensief te oefenen middels fysiotherapie kan er weer meer controle komen over uw lichaam. Hierdoor herwint u zelfstandigheid en vergroot u uw kwaliteit van leven. Daarnaast kan fysiotherapie u helpen bij het terugkrijgen van het vertrouwen in uw lichaam. Vermoeidheid is iets wat vaak voorkomt na een CVA, ook daar kan de fysiotherapeut met u aan werken. Dit is vrijwel altijd in samenwerking met de ergotherapeut.

Als u voor het eerst bij uw fysiotherapeut komt zal er eerst een onderzoekje plaatsvinden en wordt overlegd waar u aan gaat werken. Afhankelijk van uw situatie (moeheid, werk, hoe ernstig het is etc.) kan er besloten worden heel vaak of zelfs heel weinig te behandelen. De meeste patiënten krijgen 2-3 keer per week fysiotherapie, in het begin zelfs dagelijks. Bij sommige patiënten zal de therapie wat langer nodig zijn, dit varieert van meerdere weken tot maanden. Bij voorkeur vinden de therapie sessies plaats in onze praktijk omdat we dan meer mogelijkheden hebben om u goed te helpen. Als de arts het nodig vindt dan komen we, in het begin, ook bij u thuis.

Het doormaken van een CVA is altijd ingrijpend, ook voor uw naasten. Ook met hen wordt rekening gehouden, uw naasten krijgen alle begeleiding die nodig is.

Vergoeding

De zorgverzekeringen vergoeden fysiotherapie bij een CVA maar houdt er rekening mee dat er pas vergoed wordt na sessie 20. Daarvoor zal uw aanvullende verzekering de behandelingen dekken, mits u die heeft. Daarnaast moet u rekening houden met het eigen risico als dat nog niet gebruikt is. Check dit altijd van te voren zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Starten met fysiotherapie na een beroerte?

Wilt u starten met fysiotherapie na een beroerte? Neem dan contact op met uw arts voor een verwijzing of neem contact op met onze praktijk door te bellen naar 0226 797940. Wij wensen u een voorspoedig herstel toe!

Neem contact op voor een intakegesprek

Geef uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.