Het stuitje is het botje wat onderaan de rug ligt, het vormt het uiteinde van de wervelkolom. Hoewel je er niet vaak iets over hoort of leest, is stuitpijn een veel voorkomende klacht. Een pijnlijk stuitje (coccygodynie) kan bij zowel mannen, vrouwen als kinderen voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal oefeningen die het herstel kunnen versnellen. Deze oefeningen worden onder toeziend oog van een fysiotherapeut uitgevoerd. Fysiotherapie Muda is gespecialiseerd in fysiotherapie bij stuitpijn. Lees hier meer over de symptomen, oorzaken en de oefeningen voor een pijnlijk stuitje. 

stuitpijn

Symptomen

Symptomen die bij stuitpijn horen zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Er kan sprake zijn van pijn in het midden bij de billen. Een val uit het verleden kan hiervan de oorzaak zijn. De symptomen zijn dan een zeurende pijn bij het pijn met zitten of juist met het opstaan uit een stoel.

Stuitpijn tijdens het fietsen?

Daarnaast kun je een pijnlijk stuitje ervaren bij het fietsen. Hiervoor zijn verschillende zadels die de pijn kunnen verlichten. Deze zadels zijn wat boller van vorm en verschillende zadelmerken hebben hier een passende oplossing voor.

Pijn in het stuitje blijft soms vele jaren wat ervoor zorgt dat de klachten zich in de loop der jaren uitbreiden. Zo kunnen er rugklachten ontstaan, pijn rond de zitbeenderen, uitstralende pijn richting de benen en een moeizame stoelgang.

Oorzaken

De oorzaak van stuitpijn is niet altijd direct te herleiden. Een breuk of val in het verleden kan een rol spelen, maar ook een ontsteking, verkeerde houding, zwangerschap of bevalling kan leiden tot een pijnlijke stuit. In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Last van het stuitje ontstaat in bijna alle gevallen door scheefstand van het stuitje. De scheefstand is hetgeen wat de vele klachten veroorzaakt. Het stuitje is daarnaast het aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier. Er hecht veel peesweefsel aan vast wat zorgt voor krachttransport en stevigheid rond het bekken. Langdurige spanning op het spier- en peesweefsel zorgt ervoor dat het weefsel geprikkeld raakt.

Botvliesontsteking

Mensen met een zittend beroep kunnen klachten ervaren aan hun stuitje vanwege een verkeerde houding. Een verkeerde zithouding kan zorgen voor overbelasting van het stuitje. Het botvlies kan gaan ontsteken. Dit kan er toe leiden dan het stuitje iets verschoven is.

stuitpijn

Stuitpijn Behandeling

Als men zich herkent in de oorzaken en symptomen wordt gekeken naar de scheefstand van het stuitje, in de meeste gevallen is dit de oorzaak van de pijn. Bij het eerste consult wordt hier meteen wat aan gedaan. We voeren als specialist een uitwendige correctietechniek uit via de rug. Daarnaast besteden we aandacht aan het bekken, de bekkenbodem, de wervelkolom en de houding.

Stuitpijn Oefeningen

Na het eerste consult kan het zijn dat de pijn al veel minder is, maar het kan ook wat toenemen. Dit toenemen komt omdat de spanning in het spier- en peesweefsel rond het stuitje gaat veranderen. Na het eerste consult wordt er de week erop een volgende behandeling ingepland. Hierbij wordt gekeken naar het resultaat en worden de stuitpijn oefeningen herhaald en waar nodig aangepast. Deze stuitpijn oefeningen zijn samen met de houdingsadviezen essentieel voor het uiteindelijke resultaat. Binnen een paar weken tot maanden, met gemiddeld 2 – 5 behandelingen, kunnen de klachten van stuitpijn volledig verdwijnen.

Wilt u een intake gesprek om van uw stuitpijn klachten af te komen?

Geef dan uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.