Project omschrijving

Chronische Pijn en TENS

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is een pijn die langer duurt dan normaal verwacht wordt. Het kan zijn dat de eigenlijke oorzaak van de pijn al lang genezen is, maar dat de pijn toch blijft. Als de pijn langdurig aanhoud kan de pijn uw stemming, conditie en uw (dagelijks) functioneren beïnvloeden. TENS kan de pijn verminderen.

TENS machine

TENS staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie. De TENS machine is ongeveer zo groot als een mobiele telefoon die u gewoon thuis kunt gebruiken na een gedegen instructie door ons. Deze TENS werkt op batterijen en geeft een lichte stroom op de huid. U bepaald zelf hoeveel stroom het apparaat geeft en dit doet geen pijn, maar prikkelt slechts een beetje.

Hoe werkt de TENS machine?

Er worden elektroden op de huid geplakt. Deze elektroden zijn verbonden met kabels aan het TENS apparaatje. Via het TENS programma wordt er een medisch bewezen gangbare stroom toegediend. Deze behandelmethode bestaat al tientallen jaren en is helemaal erkend door de medische wereld.

Soms wordt de TENS alleen gebruikt om pijn te verstoppen en dan is langdurig behandelen noodzakelijk en/of wenselijk. Ook is de TENS soms een deel van een behandelregime. Dan is de TENS meestal tijdelijk.

Behandeling met TENS

Het fijne van een behandeling met TENS in combinatie met fysiotherapie is dat u meer in staat bent om met de fysiotherapeut aan uw behandeldoelen te werken. Op deze manier zou het mogelijk kunnen zijn dat u in uw dagelijkse activiteiten vooruitgang ziet. Hierbij kan u denken aan het vergroten van uw loopafstand, makkelijker het fietsen kunnen volhouden, uw boodschappen zelfstandig kunnen halen of meer te kunnen genieten van het leven.

Patiënten gebruiken minder pijnmedicatie bij het gebruik van TENS. Ook heeft TENS vrijwel geen bijwerkingen (soms een allergische reactie op elektroden). TENS is een bewezen, veilig middel.

Bij welke aandoeningen is deze behandeling onder andere geschikt?

  • Chronische pijn bij reuma of artrose

  • Chronische pijn door zenuwaandoeningen (zoals bv pijn aan de voeten bij beschadiging na chemotherapie, polyneuropathie of diabetische voet)

  • Chronische hoofdpijnen

  • Chronische pijn na Herpes Zoster (Gordelroos)

  • Chronische pijn aan gewrichten

  • Chronische pijn na een hernia

  • Chronische pijn aan uw nek of rug

Fysiotherapie Muda en TENS

Wij werken samen met een TENS leverancier en hebben nu TENS machines klaar liggen in de praktijk. Er zijn enkele voorwaarden waarop u een TENS apparaat ter beschikking kunt krijgen. Dit wordt bij het eerste contact met de fysiotherapeut uitgelegd als uw behandelplan wordt opgesteld.

Patiënten die al bij het Pijncentrum of de DC kliniek zijn geweest en te horen hebben gekregen dat ze een TENS gaan krijgen kunnen die dan ook bij ons krijgen.

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in deze behandelwijze? Neem dan contact op met onze praktijk via de telefoon of mail!

Naar contact

Wilt u graag een intake gesprek om snel van uw klachten af te komen?

Geef dan uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.