Borstontsteking (mastitis)

Door allerlei verschillende factoren (o.a. gebruik tepelhoedje, antibiotica, kolven, probiotica) kan er een disbalans ontstaan (in het microbioom) in de borst. Er is geen evenwicht meer en er kan overgroei ontstaan van één of meerdere bacteriestammen. Deze overgroei vormt een dikkere wand (biofilm) die de doorgang van de melkgang beperkt. Het lichaam probeert deze disbalans te herstellen. Er ontstaat inflammatie (red.: een normale en dus goede reactie van het lichaam om iets beter te maken; inflammatie genoemd of ontsteking. Dit is dus geen infectie).

Deze inflammatie hoeft pas behandelt te worden als er teveel last is. Afhankelijk van de gezondheid van de moeder en hoe sterk de inflammatie is zal er een spontaan herstel zijn, dit is meestal binnen 48 uur. Wanneer dit niet het geval  is kunnen wij mogelijk een oplossing bieden.

Mastitis

Klachten/symtomen:

  • Roodheid

  • Zwelling door oedeem

  • Warmte

  • Pijn

  • Koorts, rillingen en een gevoel van malaise

Behandeling

Fysiotherapie kan helpen bij mastitis. Na een gedegen onderzoek worden de opties doorgenomen. De gehele patiënt wordt behandeld en niet alleen het ontstoken gebied. Als namelijk de structuren om de mastitis heen goed werken is er een betere kans op een spontaan herstel. Voor de mastitis zelf helpt Ultrageluidstherapie heel goed en snel, vaak al na 1 sessie merkt de moeder een verschil, gemiddeld behoeven moeders 4 a 5 sessies bij ons in de praktijk, als dat agenda technisch kan dan wordt de moeder elke dag behandelt.

Vergoeding

Behandeling van een borstontsteking middels ultrageluidstherapie valt onder de fysiotherapie. Mits je voldoende verzekerd bent, worden de kosten volledig vergoed door de zorgverzekeraar (vanuit je aanvullende verzekering). Neem gerust contact met ons op voor advies of inplannen van een afspraak.

Meer lezen
Naar contact

ZWANGERFIT®

ZWANGERSCHAP KLACHTEN