Fysiotherapeuten hebben meerdere ‘gereedschappen in hun gereedschapskist’ om mensen te kunnen helpen. Denk hierbij aan oefentherapie, massage, manuele therapie, advies, begeleiding maar ook werken met elektrische apparaten valt daaronder. Elektrotherapie is een van de bekendste vormen van fysische therapie.

Wat is elektrotherapie?

Bij elektrotherapie worden zenuwbanen gestimuleerd waardoor er gewenning optreedt en daarna de pijn minder intense zal voelen of zelfs helemaal niet gevoeld zal worden. Tevens komen er chemische stofjes vrij, van het lichaam zelf, die pijn sterk verminderen. Bij spiertraining worden de spieren gestimuleerd om verlies van kracht bij schade te verminderen. Dit dankzij lichte elektrische schokjes. De behandelingen zijn volledig pijnloos.

Elektrotherapie bij Fysiotherapie Muda

De geschiedenis van elektrotherapie is al erg oud. Sinds de Romeinse tijd werden mensen al behandeld met elektriciteit. Bij Fysiotherapie Muda is Eduard Hoogeland gespecialiseerd in elektrotherapie.

“Tijdens mijn opleiding heb ik een specialisatie in fysische therapie gedaan. Ik heb er les in gegeven en met een bedrijf gewerkt om nieuwe elektrotherapie machines te ontwikkelen. Ik vind het fascinerend hoe elektrotherapie kan helpen met genezing of symptoomverlichting. We hebben bij Fysiotherapie Muda verschillende machines die kunnen helpen. De meest bekenden zijn wel TENS en ultrageluid (een soort echo maar dan alleen therapeutisch en niet diagnostisch). TENS voelt tintelend aan en ultrageluid voel je helemaal niet!”

De behandeling met elektrotherapie

Om uit te leggen wat elektrotherapie doet kunnen we het best voorbeelden geven. Iemand kwam bij ons in de praktijk met klachten van jeuk als bijwerking van medicatie. Dankzij de behandeling met TENS voelde ze haar jeuk veel minder en kon ze weer prettig slapen. Een andere patiënt kwam bij ons nadat hij een nieuwe knie had gekregen. Met TENS konden we zijn pijn wegnemen waardoor hij geen pijnmedicatie nodig had en beter kon bewegen. Bij chronische pijn helpt TENS vaak heel goed en ook bij zwangerschap en bevalling is het een veel gebruikte techniek.

Bij littekens kan ultrageluid weer goed helpen, soms zelf jaren na de operatie. Een goed voorbeeld van een succesvolle behandeling met ultrageluid was een patiënt die bij ons kwam en al 8 jaar lang last had van hielspoor. Een combinatie van ultrageluid en TENS maakte dat de pijn snel verminderde. Ook bij mastitis (een ontsteking in de borst) is ultrageluid al meerdere malen succesvol gebleken.

In combinatie met andere therapieën

Blijven bewegen blijft de beste oplossing voor de meeste klachten. Elektrotherapie is een zeer geschikt hulpmiddel om dat mogelijk te maken, veelal met andere therapieën erbij. Het zorgt ervoor dat de pijn en eventuele zwelling verminderd waardoor bewegen gemakkelijker gaat en het herstel kan plaatsvinden.

Elektrotherapie bij Fysiotherapie Muda

Benieuwd of elektrotherapie voor u kan helpen? Neem contact met ons op! We staan u graag te woord. Binnen een fijne en gezellige omgeving staan uw wensen centraal. Wij adviseren, behandelen en begeleiden u zodat uw klachten zo snel mogelijk verminderen.

Contact

Wilt u graag een intake gesprek om snel van uw klachten af te komen?

Geef dan uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.