Als je behandelingen voor kanker ondergaat is het op peil houden van je conditie waarschijnlijk niet iets wat bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Toch is het heel belangrijk om te blijven bewegen. Uit onderzoek blijkt dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen bij geschoolde fysiotherapeuten. Je leert je grenzen op te zoeken, maar er ook niet over heen te gaan. Dankzij begeleiding van de fysiotherapeut weet je dat het op de juiste manier en veilig gebeurt. Lees hier meer over de voordelen van fysiotherapie bij kanker (oncologie).

De voordelen van fysiotherapie bij kanker

De operaties, bestralingen en/of chemo vergen veel van het lichaam en je algehele conditie en spierkracht neemt aanzienlijk af. Fysiotherapie kan je helpen omgaan met klachten zoals vermoeidheid, conditieverlies, verminderde spierkracht of een stug litteken. Oncologische fysiotherapie kan in alle fases van de ziekte een belangrijke rol spelen. Blijven trainen heeft een positieve invloed op het herstelproces en de kwaliteit van leven. Het geeft je meer energie om de dagelijkse dingen te blijven doen, meer zelfvertrouwen, botaanmaak en een betere nachtrust.

Door in een groepje of 1 op 1 met de fysiotherapeut te oefenen werk je aan je herstel en het verwerkingsproces. Andere pluspunten die we vaak terug krijgen van (ex-) patiënten zijn:

  • Durven praten over angstgevoelens
  • Minder negatieve gedachtes
  • Bewuster omgaan met de energie die je wel hebt
  • Onderlinge contacten met lotgenoten

Oncologische fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten kunnen tijdens de training met het unieke ECM systeem jouw fitheid van die dag nauwkeurig berekenen. Na een basismetingen start elke training met een rustmeting. Dit wordt gedaan middels een slimme hartslagmeter waaruit allerlei gegevens worden gefilterd. Aan de hand van deze metingen ziet de fysiotherapeut wat je vitaliteit die dag is en wat jouw lichaam aankan. Hierdoor train je heel gericht op jouw niveau, niet te licht maar ook niet zwaar.

De training start met een aantal minuten op cardiotoestellen (bijvoorbeeld op de fiets, loopband of roeiapparaat) en daarnaast gerichte kracht- en stretchoefeningen. Tijdens de training is er voldoende tijd om ook andere dingen te bespreken die het dagelijks leven mentaal of fysiek belemmeren. De interactie met andere lotgenoten en de fysiotherapeuten kan je enorm helpen bij de verwerking van deze zware periode.

Onze oncologisch geschoolde fysiotherapeuten maken deel uit van het Netwerk Oncologische Zorg waardoor we je op het gebied van mindfulness bij kanker, psychologische begeleiding of diëtetiek makkelijk kunnen doorverwijzen naar een collega uit ons netwerk.

Starten met fysiotherapie bij kanker?

Je krijgt eerst een intakegesprek met onze oncologie fysiotherapeut. Na het vertellen van je verhaal worden er vragenlijsten en kracht- conditie testen gedaan. Hierna wordt de training gestart, dit kan individueel of in een groepje. Liever eerst nog meer informatie? Bel gerust met onze praktijk via 0226-797940.

Neem contact op voor een intakegesprek

Geef uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.