Als u last heeft van een zwelling of verstuiking, kunt u baat hebben bij oedeemtherapie. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van bijvoorbeeld een operatie. Oedeemtherapie is een fysiotherapeutische behandeling gericht op het afvoeren van oedeem.

Oorzaken

Mensen kunnen klachten van zwelling ervaren na verschillende soorten operaties, ook orthopedische operaties. Ook kan oedeem ontstaan door een aangeboren verstoring van het lymfesysteem. Verder ontstaat oedeem geregeld na een oncologische behandeling waarbij de poortwachtklieren of andere lymfeklieren verwijderd zijn. Ook een ongeval of bestraling kan oedeem veroorzaken.

Soorten oedeem

De bovengenoemde oedeemklachten noemen we secundair oedeem, maar er is ook een ander soort oedeem: primair lymfoedeem. Door een verstoring van het lymfesysteem bij de ontwikkeling van het lichaam kan zwelling ontstaan in verschillende lichaamsdelen. Een voorbeeld hiervan is Lipoedeem, ook wel ‘vetzwelling’ genoemd. Lipoedeem komt uitsluitend bij vrouwen voor, meestal op de heupen, bovenbenen, knieën of rondom de enkels.

Behandelmogelijkheden

De behandelingen waar de oedeemtherapeut gebruik van maakt zijn: manuele lymfedrainage, zwachtelen, leefstijl adviezen en therapeutisch elastische kousen. Door middel van speciale technieken kan de oedeemtherapeut ervoor zorgen dat vocht verminderd en daarmee ook de klachten. Hierbij wordt het vocht verplaatst naar delen van het lichaam die het vocht wel op kunnen nemen. Ook kunnen sommige houdingen helpen de zwelling te verminderen. Elastische kousen helpen gedurende dag voorkomen dat bijvoorbeeld uw benen opnieuw opzwellen.

Fysiotherapie Muda

Heeft u oedeemklachten? Onze gespecialiseerde oedeemtherapeutes Judith en Willemijn helpen u graag. Neem contact op met onze praktijk voor een intakegesprek. Tijdens de intake kijken we naar uw klacht(en) en bekijken we welke behandeling nodig is om het doel te kunnen bereiken.

Wilt u graag een intake gesprek om snel van uw klachten af te komen?

Geef dan uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.