Sporten tijdens je zwangerschap, kan dat gewoon? Wat is het effect en waar moet je rekening mee houden? Tijdens je zwangerschap verandert er immers een hoop. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Een zwangerschap heeft meer impact in het leven van een vrouw dan welke andere fysiologische belasting ook. Het vraagt focus, energie, kracht en doorzettingsvermogen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de zwangerschap, maar ook de bevalling en het herstel daarna, beter verloopt bij een goed getraind lichaam. Zwanger en sporten is een prima combinatie!

De voordelen van sporten

Bij een gezonde zwangerschap is het in principe mogelijk om te blijven sporten tot aan de bevalling. Een goede conditie geeft bepaalde klachten minder kans, zoals obstipatie, zwangerschapsdiabetes en spataderen. Tijdens het sporten komen verschillende stoffen vrij die een gelukkig en euforisch gevoel geven en stress verminderen. Daarnaast zal je door te sporten gemakkelijker blijven bewegen als je buik groter en zwaarder is. Je hebt een beter uithoudingsvermogen en balans in je bekken voor, tijdens, maar ook na de bevalling.

Luister naar je lichaam én deskundigen

Hoewel sporten goed is, is het wel belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Sport met beleid, neem pauzes en drink voldoende. Als het sporten niet goed voelt, je extreem vermoeid bent of als je pijnklachten ervaart,  vraag ons dan om advies.

Contactsporten en sporten met een hoog risico kan je beter vermijden. Bijvoorbeeld voetbal, paardrijden, hockey, skiën of boksen. De baby zit goed verpakt in je buik maar een harde stomp of val is natuurlijk niet goed.

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam. Je hartslag en temperatuur worden hoger en je hebt meer energie (koolhydraten) nodig. Als je tijdens het sporten nog kan blijven praten zit je binnen de veilige grens. Hoe dichterbij de bevalling komt, hoe weker je pezen en gewrichten worden. Je kunt blijven sporten maar houd er wel rekening mee dat je gevoeliger bent voor blessures.

ZwangerFit®

Fysiotherapie Muda heeft een speciaal ZwangerFit® programma. ZwangerFit® is een beschermde titel en wordt alleen gegeven door therapeuten die een aparte opleiding hebben gevolgd. De ZwangerFit groepslessen zijn gericht op conditie, versterking en coördinatie van de spieren en stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem. De groepstraining wordt optimaal afgestemd op het individuele niveau. De les zal afgesloten worden met een cooling-down, ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken of bekkenbodemoefeningen. Binnen ons ZwangerFit® programma kan je ook deelnemen aan informatielessen met betrekking tot de zwangerschap en de bevalling. Een totaalpakket waarbij naast de sportlessen ook individuele begeleiding of fysiotherapie tot de mogelijkheden behoren.

Getrainde maar juist ook ongetrainde dames hebben veel profijt van de lessen en de deskundigheid van de docenten tijdens hun zwangerschap. Er verandert heel veel in het lichaam en bij startende klachten kunnen de docenten direct advies en ondersteuning geven. ZwangerFit® is een veilige manier van bewegen onder begeleiding.

Meer weten over Zwangerfit®? Bekijk onze pagina met de lestijden en kosten. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op!

Schrijf je hier in voor ZwangerFit® Muda

Geef uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.