4 februari is het Wereldkankerdag. Zoals elk jaar wordt er op deze dag aandacht gevraagd en stilgestaan bij deze ziekte. En dit jaar is het belangrijker dan ooit om hier bij stil te staan. 2020 was apart jaar waarbij oncologie fysiotherapie niet altijd mogelijk was. Maar met wat creativiteit hebben we toch zorg kunnen bieden. 

Kanker en corona, wat een veranderingen in 2020. Binnen de fysiotherapie moest alles anders. Er mocht niet meer in groepen gerevalideerd worden, er is een hele periode helemaal geen fysieke afspraak mogelijk geweest. Maar we hebben op afstand mooie dingen kunnen realiseren. Patiënten die telefonisch eens in de 1 a 2 weken overleg hebben gehad met hun fysiotherapeut, waarbij er een oefenschema geschreven en aangepast werd, zodat iedere patiënt tijdens of na zijn kankerbehandeling toch kan werken aan zijn/haar herstel.

Toen er enigszins contact op afstand, buiten mogelijk was is er een mogelijkheid geboden voor patiënten om buiten een trainingsprogramma te volgen. Voordeel hiervan was dat er toch weer contact mogelijk was en het sociale aspect van revalideren gebruikt kan worden.

Lotgenoten contact blijkt dan een heel groot onderdeel van de revalidatie. Als fysiotherapeut heb je veel kennis opgedaan van de bijwerkingen van de kankerbehandelingen. Hoe mensen daarbij begeleid kunnen worden, maar wat je mist is de ervaring om ziek te zijn en de behandeling daadwerkelijk te ondergaan. En zeker in deze periode is het heel duidelijk geweest, dat dit een heel groot onderdeel van de behandeling is. Het emotionele gebied is ook aan het revalideren.

Het fysieke deel kunnen we op afstand best heel goed begeleiden maar het emotionele stukje blijkt toch lastiger. We hebben in de afgelopen jaren al veel mooie vriendschappen zien ontstaan, maar er is ook ruimte om een op een te blijven trainen, want er zijn ook mensen die helemaal geen behoefte hebben aan het contact met anderen. Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die al voldoende mensen om hen heen hebben die hen kunnen steunen in de moeilijke tijd rondom kanker.

Zeker in de maanden dat het fysieke contact mondjesmaat weer mogelijk was, werd heel erg duidelijk dat iedereen ook weer even de deur uit wil. Maanden binnen zitten uit angst om besmet te raken, maakt dat een afspraak bij de fysiotherapeut ineens een uitje is.

Helaas zitten we nu midden in de volgende lockdown, gelukkig mogen we dit keer wel openblijven als fysiotherapiepraktijk en kunnen we patiënten op allerlei verschillende manieren nog wel één op één behandelen, dus gewoon in de oefenzaal en bij patiënten thuis. We proberen iedereen met zo veel mogelijk hygiënische maatregelen toch te beschermen tegen het virus.

Mocht u willen weten hoe wij de invulling geven aan de maatregels, dan bent u van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze website of telefonisch contact met ons op te nemen, zodat we u dit zo goed mogelijk kunnen uitleggen.

In dit jaar is eens te meer duidelijk geworden dat: ‘kanker wacht niet’. Door NFK, NABON, NVvH en NVALT is de campagne opgesteld om aandacht te vragen aan dit thema. De informatie valt terug te lezen op de volgende site: kankerwachtniet.nl

Contact

Wilt u graag een intake gesprek om snel van uw klachten af te komen?

Geef dan uw gegevens door en wij nemen contact met u op! of bel: 0226 797940

    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.